Pages

Subscribe:

Kašalj - prirodni lijek




Kašalj (lat.: tussis) je iznenadan i često ponavljajući refleks koji pomaže, da se izbace štetne izlučevine, sekret, iritansi, strane čestice i mikrobi. Kašalj se sastoji od tri faze: udisanja, izdisanja i automatskog otpuštanja zraka iz pluća, obično popraćenog prepoznatljivim zvukom. Kašalj je jedan od načina pomoću kojeg tijelo izbacuje tvari koje ometaju prolazak zraka kroz dišne organe te ih na taj način štiti.

Evo nekoliko prirodnih lijekova protiv kašlja:
  • U jednu žličicu prirodnog meda dodajte prstohvat bijelog papra te ga konzumirajte 2-3 puta dnevno kroz 4 do 5 dana. Kada u med dodate crni papar, on će omekšati sekret i natjerati tijelo da ga iskašljavanjem izbacuje, pa on također pomaže u liječenju.
  • Ukoliko je kašalj popraćen prehladom, pijte čaj od đumbira 3-4 puta dnevno, a ako je moguće jedite sirovi đumbirov oraščić koji smiruje kašalj. Dobar je i rashlađeni čaj od maline s medom. Od ostalih napitaka tu je i svježe ocijeđen juice u kojem rastopite dvije žličice meda.
  • Domaći sirup protiv kašlja može se napraviti tako da sok pečenog crvenog luka pomiješate sa čajem od biljke gavez i meda. Ovaj sirup pijte svakodnevno i kašalj bi se trebao smiriti
  • Pomiješajte 1-2 čajne žličice kurkuma začina s toplim mlijekom i pijte ga dva puta dnevno kod kašlja s bakterijskim uzročnikom. Unutar dva dana kašalj bi se trebao smiriti i potom u potpunosti nestati.
  • Više puta dnevno dobro je ispirati grlo toplom vodom u koju je dodana sol. Ovaj postupak čisti sekret nakupljen u grlu. 


 
Blogger Templates